Kako da sami izlijete samonivelišuću masu


Samonivelišuće mase predstavljaju najbolje rešenje kada je potrebno izravnati podove, kako unutra, tako i spolja.

Samonivelišuće mase, ili mase za izravnavanje, koriste se kako u renoviranju, za izravnavanje starih podova ili za ujednačavanje različitih nivoa površina, tako i u novogradnji za izradu potpuno novih košuljica. Jedna od najčešćih primena u novogradnji su situacije kada podne obloge poput pločica velikih dimenzija, parketa ili linoleuma, zahtevaju potpuno ravnu površinu.

6 jednostavnih koraka za izlivanje samonivelišuće mase 

Za primer postavke samonivelišuće mase Baumit Nivello 50 koristili smo prostoriju sa neujednačenim podom na kome se nalaze ostaci lepka od etisona koji je prethodno uklonjen.

Korak 1: Nanošenje prajmera

Podlogu je pre izlivanja mase neophodno tretirati prajmerom. Za kritične podloge poput ove preporuka za prajmer je Baumit SuperPrimer – visokokvalitetan prajmer spreman za upotrebu, posebno napravljen za slabo upojne površine. Žuta boja omugućava lakšu proveru i kontrolu ujednačenog nanosa prajmera.

Korak 2: Sušenje prajmera

Po nanošenju potrebno je ostaviti Baumit SuperPrimer da se osuši oko jedan sat. Baumit SuperPrimer je otporan na vlagu, a površina nakon nanošenja prajmera postaje hrapava i brzo se suši. Hemijska reaktivnost specijalnog veziva obezbeđuje visoku prionljivost u prvih 48 sati nakon nanošenja.


Korak 3: Priprema nivelir mase Baumit Nivello 50

Na primeru smo koristili samonivelišuću masu Baumit Nivello 50. Sadržaj iz džaka je potrebno sipati u hladnu, čistu vodu, a zatim uz pomoću električne spororotirajuće mešalice zamešati u homogenu masu bez grudvica. Vreme mešanja je oko dva do tri minuta. Odnos mešanja: 6,0 l vode na džak od 25 kg NivelloQuattro, odosno oko 5.25 l vode za džak Nivello 50.

Korak 4: Izlivanje nivelir mase

Svežu masu za nivelisanje treba zaštititi od uticaja promaje, direktnog delovanja sunčeve svetlosti i toplote. Sveže zamešanu masu za nivelisanje je potrebno izliti na podlogu, počevši od najudaljenijih uglova prostorije i pomoću gletarice ili zidarske mistrije za zaglađivanje ravnomerno raspodeliti na željenu visinu.

Korak 5: Izbacivanje vazduha bodljikavim valjkom

Nakon izlivanja, uz pomoć bodljikavog valjka izbaciti višak vazduha iz Baumit Nivello 50. Masa će se sama izjednačiti i zagladiti. Baumit samonivelišuće mase se mogu i pumpati kontinuiranim pužnim pumpama. Temperatura vazduha, materijala i podloge za vreme obrade i vezivanja mora iznositi minimalno 5 stepeni.

Korak 6: Sušenje samonivelišuće mase

Ostavite izlivenu masu da se suši i kao rezultat dobićete besprekorno glatku i ravnu površinu. Prilikom određivanja potrebnog vremena za sušenje možete se voditi sledećim pravilima: Na slojeve debljine do tri milimetra podne obloge se mogu nanositi već posle 24 časa. Za svaki dodatni milimetar debljine treba računati sa vremenom sušenja od dodatna 24 časa.

Korišćeni proizvodi

Baumit SuperPrimer

Prajmer za neupojne i slaboupojne podloge

Baumit Nivello 50

Samonivelišuća masa za spolja i unutra