Kako da napravite betonsku mozaik saksiju za cveće

Da li vas privlači ideja da sami napravite nešto unikatno od betona? Usudite se da pokušate uz Baumit Beton B20 - suvi beton u džaku spreman za upotrebu!

Napravite zanimljivu mozaik saksiju za cveće po našem postupku. Budite kreativni i iskoristite preostale građevinske materijale od renoviranja, poput lepka za keramiku i starih pločica. Uz lepak za keramiku Baumit Baumacol FlexTop i Beton B20 možete napraviti zanimljiv dodatak vašem domu ili napraviti unikatan poklon.


Tehnika mozaika je drevna tehnika koja ima svoj šarm, ali možete joj dodati moderniji dodir. Obrasci uopšte ne moraju biti komplikovani. Pustite mašti na volju i ukombinujte parčiće pločica nepravilnog geometrijskog oblika u jednostavni natpisi. Osim što ćete napraviti lepu stvar, relaksiraćete se prilikom lepljenja mozaika.

Šta će vam biti potrebno?

  • Baumit Beton B20 i modla za izlivanje saksije ili gotova betonska saksija
  • Papir, olovka, lenjir, lepljiva traka, kuhinjska krpa
  • Tanje pločice u svetlijoj i tamnijoj nijansi (boja po želji)
  • Baumit Baumacol FlexTop lepak za pločice
  • Plastična posuda za mešanje lepka i fuge
  • Baumit PremiumFuge - izbor od 24 nijanse
  • Alati: skalper, čekić, pinceta, špahtla/lopatica, gumena gleterica
Naš savet za početak: Za izlivanje betonske saksije izaberite kalup  od mekše plastike, a ne od tvrde, kako bi postupak bio lakši. I što je najvažnije, ne žurite. Ako požurite za izvlačenjem betona iz kalupa pre nego što se pravilno stvrdne, mogao bi da se raspadne.

Proces rada korak po korak

1. Osmišljavanje izgleda

Nakon što ste pripremili betonsku saksiju uz pomoć Baumit Betona B20, ili kupili gotovu, vreme je za osmišljavanje dizajna vaše unikatne saksije! Željeni natpis pripremite na računaru i odštampajte ga, a zatim isecite slova skaplerom tako da od papira napravite šablon. Olovkom ucrtajte natpis.

2. Lomljenje pločica

Prava zabava počinje! Umotajte pločicu u kuhinjsku krpu ili drugu staru tkaninu, a zatim je razbijte je na male komade čekićem, na postavljenoj podlozi. Dobićete različite nepravilne oblike pločica. Za pravilne oblike – pravougaonike/kvadrate, koristite sekače za pločice ili ugaonu brusilicu.

3. Priprema lepka za keramiku

U manjoj plastičnoj posudi pripremite lepak za keramiku Baumacol FlexTop mešanjem sa vodom. Lepak treba da bude srednje gust, ne tečan. 

4. Lepljenje natpisa od pločica

Lepljenje mozaika počnite od tamnijih pločica kojima ćete popuniti natpis koji ste prethodno iscrtali. Delove pločica koje ćete koristiti za natpis namažite pojedinačno lepkom, a zatim ih pincetom postavite u nacrtani šablon.

5. Lepljenje svetlijih pločica

Kada pripremite natpis, zalepite bele pločice oko njega. Nanesite Baumacol FlexTop lepak preko površine oko slova, a zatim u svež lepak posložite svetlije delove pločica.

6. Fugovanje

Sutradan, pripremite fug masu i gletericom je nanesite preko pločica, zatim nakvašenom gumenom gletericom za fugovanjeo uklonite višak mase da se mozaik lepo vidi.

Rezultat

Mogućnosti su neograničene. Pustite mašti na volju!