Kako da napravite betonske ploče za stazu u dvorištu

Da li ste razmišljali o tome kako biste mogli da unapredite izgled svog dvorišta? DIY projekti su savršen način da dodate lični pečat i uštedite novac! Kreiranje ukrasnih baštenskih elemenata može biti zabavan način da provedete prolećni vikend na otvorenom. U ovom blog postu pokazujemo kako lako možete napraviti jedinstvenu i trajnu stazu u dvorištu koristeći Baumit Beton B30 White beli beton u džaku spreman za upotrebu.



Šta će vam biti potrebno?

  • Baumit Beton B30 White
  • Ručni mikser/mešalica
  • Kanta za mešanje betona
  • Čista voda
  • Plastične modle/kalupi po želji
Naš savet za početak: Za izlivanje betonskih elemenata izaberite kalup  od mekše plastike, a ne od tvrde, kako bi postupak bio lakši. I što je najvažnije, ne žurite. Ako požurite za izvlačenjem betona iz kalupa pre nego što se pravilno stvrdne, mogao bi da se raspadne.

Betonska staza korak po korak

1. Priprema betona

Baumit Beton B30 White se može zamešati u mešalici sa slobodnim padom, protočnoj ili ručnoj mešalici. Pomešajte beton sa vodom prema uputstvu na pakovanju dok ne dobijete homogenu smešu bez grudvica. Preporučena količina vode je 3-4 litra po džaku. Potrebno je koristiti čistu vodu iz vodovoda.

2. Izlijte smesu u kalupe

 Kalupe možete koristiti za kreiranje različitih oblika i dizajna staze. Izlijte pripremljenu betonsku smešu u odabrane kalupe. Obratite pažnju da smeša ravnomerno popuni sve delove kalupa kako bi staza bila jednako čvrsta i stabilna na svim mestima.

3. Uklonite višak vazduha

Laganim ''lupanjem'' o podlogu protresite kalupe kako biste uklonili mehuriće vazduha iz betonske smeše. Ovo će pomoći da beton bude kompaktan i izdržljiv. 

4. Sušenje

Ostavite beli beton da se suši u kalupima najmanje 24 sata, na ravnoj površini, zaštićeno od kiše i direktnog sunca kako bi se sušenje odvijalo ravnomerno.

5. Odvajanje ploče od kalupa

Pažljivo uklonite betonske ploče od kalupa. Uverite se da je beton dovoljno očvrsnuo pre nego što uklonite kalupe i odvajanje radite na mekšoj površini kao što je trava, kako biste izbegli oštećenja.

6. Postavka i dekoracija

Nakon što ste napravili dovoljnu količinu betonskih ploča postavite ih uz dodavanje biljaka, kamenčića ili drugih dekorativnih elemenata kako biste upotpunili izgled vaše nove betonske staze.

Rezultat

Baumit Beton B30 White je idealan za sve vaše DIY projekte. Fabrički pripremljeni suvi beton, bele boje klase čvrstoće C25 / 30, lak je za mešanje i upotrebu i omogućava vam da kreirate dugotrajne i estetski privlačne staze i druge betnske elemente u vašem dvorištu. Svi radovi se izvode prema uobičajenim postupcima kako bi se osigurala maksimalna izdržljivost i estetika.