Kako da napravite betonski stočić

Da li vas privlači ideja da sami napravite nešto unikatno od betona? Usudite se da pokušate!

Betonski stočić će biti lep i jedinstven dodatak u vašem domu, na terasi ili u bašti. Zahvaljujući unapred zamešanom Baumit betonu u džaku, više ne morate da koristite pesak ili šljunak i cement, već je potrebno samo da dodate vodu.

Šta će vam biti potrebno

  • Drvene šipke prečnika 3 - 4 cm, dužine 150 cm, 2 kom
  • Ubodna testera
  • Bezbojni lak za drvo 
  • Fleksibilna plastična posuda, dno prečnika oko 27 cm
  • Lepljiva slova od pene
  • Instant/super lepak
  • Lepljiva traka, sunđer
  • Kanta za mešanje betona, gleterica, voda
  • Suvi beton u džaku Baumit Beton B20, pakovanje od 25 kg, (potrošićemo otp. 12 kg)
  • Unakrsni laser (za merenje poravnanja nogara)
  • Papirna lepljiva traka
  • Bela boja za drvo (opciono)
  • Četka

Naš savet za početak:  Izaberite kalup za izlivanje od mekše plastike, a ne od tvrde, kako bi postupak bio lakši. I što je najvažnije, ne žurite. Ako požurite za izvlačenjem betona iz kalupa pre nego što se pravilno stvrdne, mogao bi da se raspadne.

Proces rada korak po korak

1. Sečenje nogara

Pomoću ubodne testere drvene šipke sečemo na iste dužine, na 50 cm.

2. Lakovanje nogara

Na isečene drvene nogare nanosimo lak za drvo u dva sloja.

3. Lepljenje slova

Zalepite slova od pene sa unutrašnje strane posude sa super lepkom. Prvo nacrtajte liniju oko perimetra plastične posude, prema kojoj ćete ih lepiti. Zalepite slova naopačke (kao u ogledalu) pomoću lepka. Lepljenje slova je naravno opciono i zavisi od finalnog izgleda koji želite da postignete. Možete koristiti i neke druge ukrasne elemente ili potpuno preskočiti ovaj korak.

4. Ubacivanje i pričvršćivanje nogara

Lakirane drvene šipke na istim rastojanjima stavite u plastičnu posudu. Ubacite sunđer iste debljine između drvenih šipki i ivica plastične posude tako da nogare ne dodiruju ivice. Drvene šipke ne smeju da dodiruju ni dno posude, te i za dno uradite isto. Zalepite nogare selotejpom za posudu, a možete dodati i izgužvani papir između nogara i ivica.

Priprema betona

Sipajte vodu u kantu i polako dodajte Baumit Beton B20. Dobro promešajte uz pomoć gleterice. Betonska smesa mora biti srednje gusta da bi se mogla sipati. 

6. Izlivanje betona

Postepeno sipamo betonsku smesu u plastičnu posudu, protresajući svaki put da bi mehurići vazduha izašli na površinu i da bi se beton svuda dobro izlio.

7. Stvrdnjavanje betona

Beton sipamo do tačke koju smo unapred obeležili na posudi. U našem slučaju to je bilo 10 cm od dna posude. Posuda mora biti na ravnoj površini. Ostavite da odstoji najmanje 24 sata, koliko je potrebno da se beton stvrdne.

8. Izvlačenje iz modle

Nakon očvršćavanja betona, počinjemo nežno da oslobađamo izliveni beton iz posude koja je koristila kao modla. Prvo otpuštamo ivice, a zatim nežnim udarcem po posudi otpuštamo ceo betonski komad. Slova koja su se zalepila za beton uklanjaju se malim šiljastim nožem.

9. Izravnavanje nogara

Postavite stočić na nogare i ostavite da se beton stvrdne još najmanje jedan dan. U međuvremenu podesite ravan nogara, pomoću unakrsnog lasera. Na nogarama obeležite lasersku liniju i odsecite deo ispod (odsecite oko 5 cm, dužina ostaje oko 38 cm).

10. Bojenje nogara

Na oko 15 cm od zemlje, obeležite nogare papirnom lepljivom trakom i obojite donji deo belom bojom (ili drugom bojom po želji). Trebaće vam 2 do 3 sloja boje. Zalepite zaštitni filc na dno nogara kako biste izbegli grebanje poda.

Rezultat

Napravili ste prelep novi dodatak svom domu! Sa Baumit Beton B20 mešavinom za beton ne morate samo da betonirate temelj, već možete da je koristite i za izradu stolova, saksija ili drugih unutrašnjih ili baštenskih elemenata i dekoracije. Dobra vest je da Beton B20 za vaš prvi ''uradi sam'' beton projekat možete kupiti širom Srbije.

Pustite mašti na volju!