Klima Proizvodi
star_border

Klima proizvodi - inspirisani prirodom

Najveći deo svakog dana provodimo u zatvorenom prostoru. Upravo zato je kvalitet vazduha u unutrašnjim prostorijama od velikog značaja za naše zdravlje, kvalitet života kao i sam osećaj udobnosti. Pored temperature, vlažnosti i strujanja vazduha, na klimu unutrašnjih prostorija utiču značajno i građevinski materijali.

Iz tog razloga Baumit je razvio Klima sistem proizvoda koji regulišu klimu unutrašnjih prostorija, te deluju pozitivno na vaše zdravlje.

Adekvatna vlažnost vazduha je ključna

Idealna relativna vlažnost vazduha je između 40% i 60%.

Boravak na isuviše suvom vazduhu dehidrira sluzokožu i dovodi do osećaja ’’suvog oka’’. Suva sluzokoža je lak plen za bakterije koje započinju upalne procese, prehlade ili krvarenje iz nosa. Na vlažnosti vazduha od 30% i niže, podložniji smo infekcijama.


Sa druge strane, ni prevelika vlažnost vazduha nije dobra. Za vreme uobičajenog boravka u unutrašnjim prostorima, četvoročlana porodica proizvede i do 20 litara vode! Kada vazduh više ne može adekvatno da apsorbuje vlagu, ona se kondenzuje na zidovima i u hladnim uglovima prostorije i stvara se idealna podloga za rast buđi. Istraživanja pokazuju da prisustvo buđi povećava rizik od astme za 50%, a rizik od alergija za 30%.

Baumit KlimaWhite

Proizvodi Klima poboljšavaju klimu u unutrašnjim prostorima. Malter Baumit KlimaWhite je mineralni malter koji sadrži prirodni kreč, koji deluje kao prirodni regulator vlage. Taj efekat se povećava zahvaljujući njegovoj mikroporoznoj strukturi. On upija više vlage za kratko vreme od konvencionalnih maltera za unutrašnje prostore. U slučajevima kada dođe do pada vlage, on je polako i ujednačeno otpušta u unutrašnji vazduh.

Prirodna dezinfekcija vazduha

Krečnjački filer i krečno vezivo čine osnovno svojstvo Baumit KlimaWhite maltera (pH oko 12), što ga čini prirodnim dezinfekcionim sredstvom koje deluje kao zaštita protiv štetnih mikroorganizama i rasta plesni. Krečni malteri su antistatički, te se na njima ne talože čestice prljavštine.

Optimalna debljine sloja maltera

Čak i idealan unutrašnji zid mora biti prekriven slojem maltera. Prema rezultatima Viva istraživačkog parka, najbolju efikasnost postižete slojem maltera debljine 1,5 cm. KlimaWhite malter optimalno upija višak vlage, a ukoliko je vazduh suv, vraća je u unutrašnjost prostora.