Kako odabrati savrsenu boju fasade?
star_border

Kako odabrati savršenu boju fasade?

Počnite od izbora glavne boje fasade, a onda tražite komplementarne boje za detalje. Inspiracija je svuda oko vas: dovoljno je samo zaustaviti se i pogledati oko sebe. Međutim, na izbor boje za vašu fasadu ne utiče samo okruženje već i boja krova, prozora ili oluka.

Naši saveti:

  • Tražite nijanse koje se prirodno pojavljuju u vašem okruženju
  •  Izbegavajte previše intenzivne i jarke nijanse, ukoliko nisu u skladu sa funkcijom objekta
  • Boje na velikim površinama obično izgledaju svetlije nego na malim površinama

Komplementarne boje možete odabrati iz iste palete. Nijanse iz iste palete uvek deluju moderno i harmonično. Ako ste među hrabrijima i želite  odvažnu fasadu, odlučite se za tamne, duboke nijanse. Upotrebite ih na detaljima i manjim površinama fasade.

Nijanse boja

Boje se dele na osam osnovnih grupa, od belih nijansi, preko žutih, braon, crvenih do posebne grupe neutralnih nijansi. Same neutralne nijanse predstavljaju idealnu osnovu za glavnu boju fasade. One fasadi daju svetao i prirodan izgled.

Inspiracija

Ako je idealnu boju fasade za vašu kuću moguće objasniti rečima poput slonovače, čokolade, vanile, peska - odaberite put inspiracije. Iza svake omiljene boje, naći ćete četiri varijante nijansi kao i preporučene kombinacije boja.

Trendovi

Da li biste radije poslušali savet arhitekte? Posetite Trendove i odaberite svoju boju prema savetima arhitekte Silvije Cejpekove. Kada kombinujete boje možete biti maštoviti i imati samopouzdanje stručnjaka. Sve boje i materijali u okviru jedne palete predloženi su u cilju zadržavanja njihovog međusobnog sklada.

12 nijansi bele

Trendovi u bojama dolaze i odlaze ali klasična bela će zauvek ostati popularan izbor - posebno na fasadi! Baumit je odredio 12 najlepših belih tonova i povezao ih u jedinstvenu kolekciju boja - od specijalne Star do Slonovače, od Opala do Leda - Baumit paleta „12 nijansi bele“. 

Korisna pomoćna sredstva za bolji izbor fasade

Štruktúry pre fasádu
Struktura

Kod fasade nije važna samo boja već i struktura. Izaberite iz lepeze struktura ili pustite mašti na volju da bi ste napravili kreativni završni sloj.

Više
Fasádne vzorky omietok
Uzorci

Donesite pravilnu odluku. Naručite gotove uzorke fasadnih maltera na pločama. Kad vam stignu, stavite ih pored fasade ili prozora i razmislite.

Fasádne štúdio
Reference

Pogledajte Baumit Life nijanse na referentnim objektima iz cele Evrope. Ispod opisa svakog objekta možete videti korišćene nijanse.

Farebná vizualizácia fasády
Intenzivne boje na fasadi

Ukoliko je vaš izbor boje za fasadu neka intenzivna, jarka ili veoma tamna nijansa, Baumit je razvio poseban fasadni malter PuraTop kao i fasanu boju PuraColor

Pošaljite nam upit

Odlučili ste se za nijansu/nijanse za fasadu vašeg objekta? U samo par klikova nam pošaljite upit za kompletan fasadni sistem i očekujte ponudu na vašem mailu u roku od par radnih dana. Isprobajte Baumit Fasadni kalkulator.

Ukoliko imate dodatna pitanja o Baumit fasadnim malterima i bojama, ili niste sigurni koju nijansu da odabetete, budite slobodni da nam pišete putem kontakt forme u nastavku.