Србија

Menu

clear
Kako odabrati savrsenu boju fasade?
star_border

Kako odabrati savršenu boju fasade?

Počnite od izbora glavne boje fasade, a onda tražite komplementarne boje za detalje. Inspiracija je svuda oko vas: dovoljno je samo zaustaviti se i pogledati oko sebe. Međutim, na izbor boje za vašu fasadu ne utiče samo okruženje već i boja krova, prozora ili oluka.

Naši saveti:

  • Tražite nijanse koje se prirodno pojavljuju u vašem okruženju.
  •  Izbegavajte previše intenzivne i jarke nijanse, ukoliko nisu u skladu sa funkcijom objekta.
  • Boje na velikim površinama obično izgledaju svetlije nego na malim površinama. Za to ima puno razloga poput svetla ili strukture površine.

Komplementarne boje možete odabrati iz iste palete. Nijanse iz iste palete uvek deluju moderno i harmonično. Ako ste među hrabrijima i želite da odvažnu fasadu, odlučite se za tamne, duboke nijanse. Upotrebite ih na detaljima i manjim površinama fasade.

Nijanse boja

Boje se dele na osam osnovnih grupa, od belih nijansi, preko žutih, braon, crvenih do posebne grupe neutralnih nijansi. Same neutralne nijanse predstavljaju idealnu osnovu za glavnu boju fasade. One fasadi daju svetao i prirodan izgled.

Inspiracija

Ako je idealnu boju fasade za vašu kuću moguće objasniti rečima poput slonovače, čokolade, vanile, peska - odaberite put inspiracije. Iza svake omiljene boje, naći ćete četiri varijante nijansi kao i preporučene kombinacije boja.

Trendovi

Da li biste radije poslušali savet arhitekte? Poseti Trendove i odaberite svoju boju prema savetima arhitekte Silvije Cejpekove. Kada kombinujete boje možete biti maštoviti i imati samopouzdanje stručnjaka. Sve boje, materijali i dodatke u okviru jedne palete predložene su u cilju zadržavanja njihovog međusobnog sklada.

Psihologija

Ili možda volite da filozofirate? Stručnjak za boje, umetnost i dizajn, prof. Aksel Ven iz Berlina će govoriti o osam psiholoških tema o bojama. Sveže i moderne boje su privlačne za gradove. Fasade najbolje pričaju priče. One daju karakter kolonadama i ulicama. Odaberite nijansu boje za svoju kuću.

Korisna pomoćna sredstva za bolji izbor fasade

Fasádne štúdio
Studio za fasade

Malteri u boji na stvarnim uzorcima. Upotrebite ih na zidovima sličnih dimenzija ili napolju na dnevnom svetlu. Proverite boju iz različitih uglova.

Farebná vizualizácia fasády
Kombinacija boja na fasadi

Naše arhitekte će vam pomoći da dobijete pravu sliku u tri koloraturne šeme. Dovoljno je da napravite fotografiju fasade i pošaljete je baumit ekspertu.

Fasádne vzorky omietok
Uzorci

Donesite pravilnu odluku. Naručite gotove uzorke fasadnih maltera na pločama. Kad vam stignu, stavite ih pored fasade ili prozora i razmislite.

Štruktúry pre fasádu
Struktura

Kod fasade nije važna samo boja već i struktura. Izaberite iz lepeze struktura ili pustite mašti na volju da bi ste napravili kreativni završni sloj.

Više

Razmislite

Koliko boja prepoznajete? Da li ih sve znate? Prepoznavanje boja predstavlja sposobnost ljudskog oka da vidi odsjaj svetlosti na određenoj površini. A ostali faktori poput izvora svetlosti, ugla posmatranja, veličine prostora, strukture površine, okruženja mogu dovesti do toga da „istu“ boju svako od nas vidi drugačije. Upravo zbog toga, napravite konačni izbor boja za svoju kuću i promišljajte.