Sa arhitektama u Austriji: Viva Park i predstavništvo Baumita

U periodu od 25. do 27. marta 2019. godine, kompanija Baumit Serbia organizovala je posetu svom predstavništvu u Austriji. U poseti su učestvovale arhitekte i predstavnici medija sa kojima Baumit sarađuje u Srbiji. Njima je u toku trodnevne posete predstavljeno poslovanje kompanije Baumit u Evropi, fabrika u Wopfingu, kao i Viva istraživački park - jedinstven projekat kompanije Baumit.

''Naša vizija je da da ljudi žive u zdravim, energetski efikasnim i lepim domovima.''

Većinu našeg života provodimo u zatvorenim prostorijama, a materijali od kojih su one sačinjene utiču na naše zdravlje. Upravo zato Baumit veliku pažnju posvećuje istraživanju i razvoju svojih proizvoda, a mi smo poželeli da neka od istraživanja podelimo sa grupom arhitekata iz Srbije, upravo u centru zbivanja - u našoj centrali u Wopfingu, Austrija.

Dan u Baumit predstavništvu

Poseta predstavništvu započela je tako što je našu grupu dočekao gospodin Robert Schmid, vlasnik kompanije Baumit. Od njega je grupa mogla da sazna više o istoriji kompanije, koja počinje još 1810. godine, te da čuje više o porodičnim vrednostima koje se sve do danas poštuju u kompaniji.

Nakon dobrodošlice, usledila je prezentacija o firmi od strane Product Manager-a, sa akcentom na istraživanja koja se u okviru Baumita vrše već dugi niz godina. Poseban fokus bili su rezultati jedinstvenog projekta koji je Baumit pokrenuo 2015. godine, pod nazivom Viva istraživački park (Viva-Forschungspark).

Park Viva postao je najveći evropski istraživački objekat ove vrste, sa glavnim ciljem da se tačno izmere i procene uticaji različitih građevinskih materijala na zdravlje stanara.


Fabrika u Wopfing-u

Nakon prezentacije i diskusije o istraživanjima i korišćenju njihovih rezultata, naša grupa je dobila priliku da se u sve uveri šetnjom kroz našu fabriku.
U toku obilaska fabrike, posetili smo i Baumitov Color Studio, gde smo mogli da saznamo više o mogućnostima dizajna koje pružaju Baumit fasade.

Istraživački park Viva

Na samom kraju posete, obišli smo i čuveni Viva Park.
Obilaskom svih oglednih kućica, mogli smo da se lično uverimo u različiti osećaj, prijatnost u prostoriji i miris vazduha koji različiti građevinski materijali pružaju. Grupa je takođe mogla da vidi tehnologiju i instrumente koji se koriste za sakupljanje podataka, kojih je do sada obrađeno preko 5 miliona, u svrhe tačnog određivanja uticaja materijala na naše zdravlje.