Evropska fasada godine je u Barseloni!

36 finalista iz 26 Baumit zemalja prisustvovalo je velikom finalu, koje je održano 14. juna 2018. godine, u Slovačkoj filharmoniji u Bratislavi. Internacionalni žiri stručnih arhitekata izabrao je pobednike šest kategorija, kao i glavnog pobednika takmičenja Baumit Life Challenge. Kao i u 2014, Španija je osvojila prvo mesto na“Life Challenge takmičenju 2018”.

U četvrtak, 14. juna 2018. godine u Slovačkoj filharmoniji, Baumit je održao Baumit Life Challenge - takmičenje za Evropsku fasadu godine. U svojoj završnoj sednici žirija, 13 visoko cenjenih arhitekata izabralo je pobednike za kategorije porodične kuće, stambene zgrade, nestambeni objekat, termalno renoviranje i istorijsko renoviranje. Izabran je i pobednik za specijalnu ategoriju "Stunned by Texture".

Španski projekat "COLLECTIVE HOUSING AND HEALTH CENTRE" iz arhitektonskog tima Bonella i Gil i Perisa + Torala izabran je za sveobuhvatnog pobednika Baumit Life Challenge-a 2018. Još tri zemlje su imale razloga da budu vesele: Slovenija - sa čak 2 pobede u različitim kategorijama - kao i Češka republika, Nemačka i Austrija sa nagradama u po jednoj kategoriju. Španija je takođe slavila još jednu pobedu, osvojivši nagradu za kategoriju "Termalna obnova".

"2014. godine smo po prvi put otvorili Baumit Life Challenge učesnicima širom Evrope, kako bismo predstavili nebrojene kreativne mogućnosti u dizajniranju fasadnih površina i struktura. Arhitekte, investitori i izvođači pokazuju sve veće međunarodno interesovanje za ovu nagradu - ove godine smo imali čak 325 prijavljenih projekata, te smo inspirisani da održimo Baumit Life Challenge svake druge godine ", rekao je Robert Schmid, izvršni direktor Baumit Beteiligungen GmbH, pošto je pozdravio čarobno veče" u kojoj je građevinska industrija u Evropi proslavila pobednike na način na koji su oni to zaslužili ".