Baumit Ionit Sistem
star_border

Zdravi zidovi za zdrav život - vodopad jona u vašem domu

Otprilike 90% svog života provodimo u zatvorenom prostoru i svakodnevno udišemo neverovatnih 11.500 litara vazduha. Kvalitet unutrašnjeg vazduha tako daje ogroman doprinos našem zdravlju i dobrobiti.

 • Kratki pregled funkcionalnosti
 • Ionit sistem
 • Rezultati istraživanja
 • Ugradnja

Baumit Ionit je jedini funkcionalni sistem proizvoda za unutrašnje zidove koji povećava koncentraciju prirodnih vazdušnih jona u enterijeru, čak i  ako se nanosi u tankim slojevima. Baumit Ionit Sistem istovremeno aktivno reguliše vlažnost vazduha u unutrašnjim prostorijama. Dodatno, Ionit čisti vazduh od polena i sitne prašine čime na još jedan način pozitivno utiče na zdravlje ukućana.

Proizvodnja vazdušnih jona i ujednačavanje vlažnosti vazduha u prostoru

Naš Baumit Ionit Sistem sastoji se od dve komponente: glet mase i zidne boje.

Zidna boja IonitColor stvara prirodne vazdušne jone s funkcionalnim mineralima. IonitFino i IonitFinish su tankoslojne glet mase koje regulišu vlagu u prostoru.

Naše funkcionalne glet mase Baumit IonitFino i IonitFinish pomažu u održavanju vlage na optimalnom nivou i regulisanju broja molekula vode u unutrašnjem vazduhu. IonitColor na mineralnoj bazi aktivira ove molekule vode i stvara prirodne vazdušne jone.

Svojstvo regulisanja vlage Baumit IonitFinish ili IonitFino

Glet mase IonitFinish i IonitFino regulišu broj molekula vode u vazduhu u prostoriji.

Jonizacija vazduha u zatvorenom prostoru sa Baumit IonitColor

Baumit IonitColor boja za zidove aktivira molekule i stvara prirodne vazdušne jone...

Joni - mali magneti za prašinu

... oslobođeni joni vežu finu prašinu (polen, kućnu prašinu itd.) iz vazduha...

Trajni učinak

... vezane čestice padaju na tlo i tako se uklanjaju iz vazduha. Ovo dejstvo je trajno i ne može se ''potrošiti'' vremenom.

Ionit Sistem

IonitColor


 • Povećava broj vazdušnih jona u enterijeru
 • Kvalitetna, mineralna unutrašnja boja za zidove i plafone
 • Dostupna u 65 odabranih nijansi iz  Baumit Life ton karte, dodatno dostupna izrazito bela (0010 Whitney)
 • Mineralna, bez štetnih materija i niske emisije organskih isparljivih materija
 • Ekološki sertifikovana, bez konzervansa

IonitFinish


 • Aktivno reguliše vlagu
 • Spremna za upotrebu
 • Idealna za zaglađivanje velikih unutrašnjih površina
 • Prikladna za: gips-karton, gips i beton, kao i za ispunu fuga kod gips ploča 
 • Preporučuje se za novogradnju i renoviranje
 • Za ručnu i mehaničku obradu


IonitFino • Aktivno reguliše vlagu
 • Idealna za gletovanje velikih unutrašnjih površina 
 • Prikladna za: gips-karton, gips i beton, kao i za ispunu fuga kod gips ploča 
 • Preporučuje se za novogradnju i renoviranje
 • Pogodna za brušenje
 • Dobra svojstva sušenja (hidrauličko stvrdnjavanje)


Rezultati istraživanja i merenja

Oslobađanje jona

Povećanje broja vazdušnih jona u unutrašnjem prostoru istraženo je na Institutu Fraunhofer. Jasno je uočeno da je Ionit Sistem značajno povećao broj vazdušnih jona u poređenju sa uobičajenom unutrašnjom disperzionom zidnom bojom. Broj jona po cm³ drži se na približno 3.600, što približno odgovara istom broju jona koji preovladava u vazduhu na planinama.

Smanjenje polena

U studiji koju je proveo Institut Fraunhofer, vazduh u dve prostorije za ispitivanje obogaćen je visokom koncentracijom polena breze. U sobi obojenom Baumit IonitColor-om, koncentracija polena primietno se smanjila, jer je nakon oko 20 minuta više od 90% polena prikupljeno i palo na pod. Za poređenje, u sobi obojenoj standardnom disperzionom bojom za zidove polovina količine polena i dalje je detektovana u vazduhu.

Ugradnja

Treba uzeti u obzir nekoliko smernica za ugradnju kako bi Baumit Ionit Sistem postigao idealan učinak. Može se koristiti na gotovo svim uobičajenim površinama, pod uslovom da su suve, čiste i stabilne. To se odnosi i na nove zgrade i na renoviranje.

Unutrašnje površine prikladne za ugradnju Baumit Ionit sistema


Suve građevinske ploče poput gips-kartonskih ploča i ploča   od cementnih vlakana,   betona i unutrašnjeg maltera   s bojom i bez nje. Podloga mora biti suva, nesmrznuta, bez prašine, neupojna, bez iscvetavanja, nosiva i bez labavih delova. Nanošenje predpremaza na gipsane ploče i betonske površine obično nije potrebno. Preporučuje se prethodna obrada Baumit MultiPrimer-om (1: 5) ili EasyPrimer-om (razređenje 1:1 do 1:2) na upojnim malterima ili bojenim podlogama.

Zaglađivanje površina pomoću Baumit IonitFinish ili Baumit IonitFino

Da bi se idealno regulisala vlaga u unutrašnjosti, potrebna je minimalna debljina sloja od 1,5 mm. To se obično postiže gletovanjem pomoću Baumit IonitFisnish-a ​​ili Baumit IonitFino-a u dva nanosa.

U slučaju suve gradnje ili betonskih površina, spojevi odnosno fuge ploča moraju se zatvoriti u skladu s uputstvima proizvođača ploča.

Završni sloj Baumit IonitColor

Baumit IonitColor nanosi se četkom ili valjkom, a može se i ekonomično raspršiti mašinski. Optimalna funkcionalnost postiže se dvostrukim slojem. Vreme sušenja je 4-6 sati, zavisno od podloge i temperature vazduha.

Idealni uslovi sušenja su sobna temperatura od 20 °C s 65% relativne vlažnosti vazduha; vreme sušenja se u skladu s tim menja na nižoj temperaturi ili višoj vlažnosti.

Podloge, priprema i ugradnja

REVITALIZACIJA STARE POVRŠINE IONIT SISTEMOM


IONIT SISTEM NA GIPS-KARTONSKIM PLOČAMAIONIT SISTEM NA BETONU
Imate li pitanja vezano za Baumit Ionit Sistem? Stojimo Vam na raspolaganju!