Healthy Living
star_border

Kako napraviti zdrave prostorije za druženje u kući

Čak 90 % vremena svog  života provodimo u zatvorenim prostorima. Zbog toga je kvalitet vazduha u njima od presudnog značaja za našu udobnost, zdravlje i  sam kvalitet života. Pored temperature vazduha i površina, vlažnosti i strujanja vazduha, na klimu unutrašnjih prostora utiču značajno i građevinski materijali.

Vazduh je naša glavna hrana

Čovek u proseku dnevno potroši 13,5 kg unutrašnjeg i 1,5 kg svežeg vazduha. Tako on postaje naša najvažnija hrana, a njegov kvalitet bitan za naše zdravlje. Iz tog razloga zdrav i svež vazduh ne možemo uzimati zdravo za gotovo.

Vzduch ako základná potravina

Adekvatna vlažnost vazduha je ključna

Boravak na isuviše suvom vazduhu dehidrira sluzokožu i dovodi do osećaja suvog oka. Suva sluzokoža lak je plen za bakterije koje započinju upalne procese, nazebe ili krvarenje iz nosa. Na vlažnosti vazduha od 30 % i niže, podložniji smo infekcijama. Zbog toga su za zdravu klimu od presudong značaja optimalna vlažnost vazduha i pravilna provetrenost.

Suchý vzduch

Adekvatna vlažnost vazduha u prostorijama doprinosi životnom komforu, sprečava rast plesni ili nastanak različitih bolesti. Uzrok visoke vlažnosti vazduha mogu biti novi građevinski radovi koji se nisu dovoljno osušili, prodor vode kroz greške u konstrukciji ali i nedovoljan odvod vlažnosti iz prostorija usled pogrešne ventilacije ili grejanja. Za vreme uobičajenog boravka u unutrašnjim prostorima, četvoročlana porodica proizvede oko 20 litara vode. Važno je održavati optimalnu vlažnost unutrašnjeg vazduha, posebno između 40 i 60 %.

Više o ovoj temi

Klima proizvodi

Baumit Klima malteri i glet mase za zatvorene prostore optimalno regulišu vlagu u zatvorenim prostorima, upijaju mirise i štetne materije.

Saznajte više
Výskumný park Viva
Potvrđeno istraživanjima

Istraživački centar Viva poredi građevinske materijale i bavi se ispitivanjem njihovog uticja na stanovnike kuće.

Saznajte više
Všetko o zdravom bývaní
Pročitajte još

Odeljak o Zdravom životu pun je zanimljivih tekstova o kvalitetu našeg stambenog prostora. Korisne informacije pomoći će vam da stvorite zdrav dom.

Saznajte više

Kako temperatura utiče na vaš komfor

Svako ima različiti osećaj prijatne temperature. Neki ljudi više vole hladnije sobe, drugi se bolje osećaju u toplom. Uprkos tome, potrebno je da se pridržavamo određenih principa. Temperatura do 23 °C preporučuje se za dnevne sobe i kupatila, niža temperatura do 18 °C za spavaće sobe. Takođe je važno da se temperatura između temperature unutra i na zidnim površinama ili u donjim delovima sobe i u visini glave mnogo ne razlikuje. Razlika ne bi trebalo da prelazi 4 °C.

Tepelná pohoda v byte

Šta vazduh čini svežim

Kao i sa ostalim materijama, vazduh se sastoji od molekula. Molekuli mogu sadržati negativni ili pozitivni jon. Što je u vazduhu više negativnih jona, on je svežiji. Vazduh obogaćen na ovaj način potpomaže oksigenaciju krvi, poboljšavajući funkcije organa i bolje sagorevanje hranljivih materija. Osećate se bolje i energičnije. Svež vazduh pomaže veću koncentraciju dobrih jona u vazduhu bez ikakvih štetnih materija. Prema tome, ne zaboravite pravilno i često provertravanje, kao i pažljiv odabir materijala za zatvorene prostore.

Správne vetranie