Tamne fasade

Tajna iza dugotrajnih tamnih fasada

Intenzivne boje su u trendu koje predstavljaju pravi izazov za proizvođače materijala. Sa Baumitom sada možete kombinovati koloritne ideje arhitekte, dizajnera ili investitora sa visokom zahtevima efikasnosti i kvaliteta dugovečnih materijala.

Zbog čega dolazi do pregrevanja fasade

Tamne boje privlače sunčevu svetlost, usled čega dolazi do neželjenog pregrevanja površina. Boje se obeležavaju koeficijentom odbijanja svetlosti HBW.  Ilustracije radi, bela boja ima vrednost HBW 100, što znači da 100 % svetlosti biva odbijeno. S druge strane, crna upija svo svetlo i ima vrednost 0. Prema tome, upijeno sunčevo zračenje uzrokuje toplotu na površinama.

Izolacija od toplote štiti kuću pa ona ne može da izlazi napolje. S druge strane, ona sprečava da sunčeva energija prodre u unutrašnjost kuće.

I tako u cc. 5 mm sloju na površini koji stvara sloj lepka sa mrežicom i fasadnim malterom dolazi do pregrevanja i povećanja temperature, što može rezultirati oštećenjem maltera i pojavom pukotina.

Hlađenje fasade

U pomoć su priskočili proizvođači pigmenata koji su na tržište uneli posebne, hladne pigmente koji upijaju mnogo manje sunčevog zračenja i čija je površina hladnija.


Kako su to postigli?Sunčevo zračenje sastoji se od nekoliko komponenti. Mi smo sposobni da uočimo samo vidljivi deo svetlosti. Međutim, proizvođače je uglavnom privukla infracrvena komponenta koja stvara toplotu, Posle višegodišnjeg istraživanja, uspeli su da naprave pigmente koji reflektuju više sunčeve svetlosti, posebno njenu toplotu.

Fasadni malteri i Baumit boje

U Baumit fasadnim malterima i bojama takođe se koriste pigmenti nove generacije. Radi bolje orijentacije, nijanse počinju da se obeležavaju koeficijenom TSR koji je zamenio prvobitni HBW. TSR predstavlja koeficijent ukupnog odbijanja svetlosti, i karakteristika je sposobnosti fasade da reflektuje sve komponente sunčevog zračenja.

Studije i iskustvo su pokazali da upotrebom hladnih pigmenata možete smanjiti temperaturu površine za više od 10°C. To utiče i na temperaturu vazduha u kući koji se ne zagreva od spoljne toplote u tolikoj meri.

Jednostavnija pravila

Sada se možete jednostavno orijentisati pri izboru boje za kuću. Na toplotno izolovane fasade primenjuju se jednostavna pravila. Za konvencionalnu toplotnu izolaciju možete, bez ograničenja, koristiti sve boje čiji je TSR iznad 25.

A tamnije nijanse?

Ni ovde nemate nikakvih ograničenja. Potrebno je samo da uzmete u obzir više troškove pravilnog odabira materijala i izvođenja. Ni u ovom slučaju izolacija ne igra nikakvu ulogu. Možete koristiti mineralnu vunu ili stiropor.

Potrebno je samo da kod izolacije izvedete dupli sloj armature sa lepkom i mrežicom, ili da nanesete jedan sloj specijalne disperzivne, armaturne obloge. U tom slučaju dobijate, kao dodatnu vrednost, fasadu otpornu na mehanička oštećenja.

Tmavé fasády

Izvođenje armaturnog sloja toplotne izolacije pod tamnim bojama čiji je TSR < 20

Baumit open toplotna izolacija
Dupli armaturni sloj: 2x (Baumit openContact + openTex)
Ukupna debljina armaturnog sloja: 5 ‑ 6 mm

Toplotna izolacija Baumit Star EPS
Alt. 1: Dupli armaturni sloj: 2x (Baumit StarContact White alt. StarContact + StarTex)
Ukupna debljina armaturnog sloja: 5 ‑ 6 mm
Alt. 2: Standardni armaturni sloj: 1x Baumit StarContact Forte + StarTex 
Ukupna debljina armaturnog sloja: 5 ‑ 8 mm

Toplotna izolacija Baumit Power
Standardni armaturni sloj: 1x Baumit PowerFlex + StarTex 
Ukupna debljina armaturnog sloja: 3 ‑ 4 mm

Toplotna izolacija Baumit Star Mineral
Dupli armaturni sloj: 2x (Baumit StarContact White alt. StarContact + StarTex). Ukupna debljina armaturnog sloja: 6 ‑ 7 mm

Tmavá fasáda